Pinguïn Happy Feet opnieuw verdwaald?

© Epa

Wetenschappers vrezen dat de onfortuinlijke pinguïn werd opgegeten.

De pinguïn Happy Feet is wellicht de grootste pechvogel ter wereld. De keizerspinguïn werd in juni ontdekt op een strand in Nieuw-Zeeland, ruim 3.000 km verwijderd van zijn thuis Antarctica. Het was de eerste keizerspinguïn in 40 jaar die erin slaagde de ruim 3.000 kilometer vanop Antarctica te overbruggen.

Maar amper twee weken nadat het diertje in gezonde staat werd vrijgelaten, hebben de wetenschappers alle contact met de pinguïn verloren. De GPS-zender die aan het dier was bevestigd om zijn terugreis naar de Antarctische wateren te kunnen volgen, zendt sinds vrijdag geen signalen meer door.

Hoewel het volgens experts mogelijk is dat het toestel is losgekomen en zich nu op de bodem van de oceaan bevindt, vrezen ze toch dat het diertje aan zijn einde is gekomen in de klauwen van een rooddier.

Mysterie Happy Feet werd genoemd naar de animatiefilm uit 2006 over een tapdansende keizerspinguïn. Toen het diertje, een volwassen mannetje, werd gevonden, was het er zeer erg aan toe.

De pinguïn werd verschillende keren geopereerd. Er werd zowat 300 gram zand, steentjes en vloeistof uit zijn maag verwijderd. Het dier werd ziek na het eten van zand die het voor sneeuw aanzag. Sneeuw is voor pinguïns in hun habitat een natuurlijke bron om af te koelen.

Hoe het beest in Nieuw-Zeeland terecht kwam, blijft een mysterie. Volgens experts wagen keizerspinguïns zich tijdens de Antarctische zomer in volle zee. Dit exemplaar heeft zich wellicht wat te ver gewaagd. (TE)

Onlangs werd Happy Feet losgelaten in de oceaan. Al had het diertje daar wel wat aanmoediging voor nodig. (Zie filmpje hieronder)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content