‘Orkanen zijn niet alleen gevolg van, maar versterken ook broeikaseffect’

© Reuters

Dat CO2 leidt tot het broeikaseffect en zo tot meer orkanen, is niets nieuws. Maar nu blijkt er een wisselwerking: orkanen leiden tot meer CO2 in de atmosfeer, en versterken op hun beurt dus het broeikaseffect.

In een studie in Environmental Research Letters tonen wetenschappers aan dat grote stormen een belangrijke bron van CO2-vervuiling kunnen zijn. De harde windstoten bij dergelijke stormen ontwortelen bomen, die vrijwel altijd afsterven. Daarbij komt de CO2 die de boom tijdens zijn leven heeft opgeslagen opnieuw vrij in de atmosfeer.

Wouden kunnen weliswaar bij hun herstel opnieuw CO2 opslaan, maar enkel als ze daar te tijd voor krijgen. Als de bossen verschillende keren getroffen worden, zoals in de Filipijnen het geval is, kunnen ze nooit helemaal herstellen, waarschuwen de wetenschappers.

Grote impact

De onderzoekers berekenden dat orkaan Katrina bijvoorbeeld miljoenen bomen heeft gedood of beschadigd en zo indirect 100 ton CO2 in de atmosfeer heeft doen vrijkomen. Haiyan was een veel grotere storm, die bovendien een groter gebied trof dat ook nog eens dichter bebost is. De wetenschappers wagen zich niet aan een berekening van de impact, maar voorspelen dat de storm een grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer heeft doen vrijkomen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content