Onthutsend rapport: nog nooit was CO2-vervuiling zo groot

Ondanks alle inspanningen stoten we niet minder, maar net steeds meer CO2 uit. © Reuters

De concentratie van broeikasgassen, die een impact heeft op de atmosfeer en de oceanen, heeft in 2013 een nieuw record bereikt. Bovendien was er, sinds het begin van de waarnemingen in 1984, nooit zo’n sterke jaarlijkse stijging van de CO2-concentratie. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een VN-agentschap, in Genève bekendgemaakt.

“We weten zeker dat het klimaat aan het veranderen is en dat de meteorologische omstandigheden extremer worden, door menselijke activiteiten zoals het gebruik van fossiele brandstoffen”, aldus WMO-secretaris-generaal Michel Jarraud bij de voorstelling van het laatste rapport van de organisatie. De waarnemingen door experts hebben aangetoond dat de concentraties “koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en distikstofmonoxide (N20) in 2013 nieuwe pieken bereikt hebben”.

De eerste gegevens laten veronderstellen dat die sterke stijging te wijten is aan de daling van de door de aardse biosfeer opgenomen CO2 (bijvoorbeeld door bossen), terwijl de uitstoot van dat gas blijft stijgen. “Die trend moet omgekeerd worden door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen over de hele lijn te verlagen”, aldus Jarraud. “Onze tijd raakt op.”

Zuur water

CO2-concentraties blijven stijgen, door de verbranding van kool, olie en onder meer de energie-intensieve productie van cement. De toename van 2013 kan echter niet verklaard worden door louter de verbranding van fossiele brandstoffen, aldus nog de WMO. Het VN-agentschap verwijst ook naar wijzigingen in de hoeveelheid verbrande biomassa, en de manier waarop het gas wordt ingewisseld tussen de atmosfeer en de biosfeer op de grond.

Hoewel het overgrote deel CO2 in de atmosfeer belandt, wordt een kwart opgeslagen in de oceanen. Daar maakt het het water zuurder, wat negatieve effecten kan hebben op koralen, algen en andere zeeorganismen.

Op 23 september vindt in New York een belangrijke VN-klimaattop plaats. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content