Obama wil ’s werelds grootste zeereservaat creëren

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama kondigt een enorme uitbreiding aan van een zeereservaat in de Stille Oceaan. Mogelijk wordt het negen maal zo groot als nu, en meteen het grootste ter wereld.

Het Pacific Remote Islands Marine National Monument, dat gecreëerd werd door de voormalige president George W. Bush, ligt rond enkele dunbevolkte eilanden tussen Hawaï en Samoa. Obama belooft het park aanzienlijk te vergroten, maar trad niet in details over de grenzen van het nieuwe park. Daarvoor wil hij eerst nog overleggen met vissers, wetenschappers en milieubeschermers.

Maar milieuverenigingen hebben goede hoop dat het park het grootste ter wereld wordt. De VS hebben immers zeggenschap over een gebied tot 200 zeemijl uit de kust. Als dat hele gebied zou worden ingekleurd als natuurpark, gaat het in totaal om 2 miljoen vierkante kilometer, negen keer zo groot als het huidige park.

Bescheiden impact

Op praktisch gebied is de impact eerder bescheiden, omdat er relatief weinig gevist wordt in het gebied en er geen olieboringen zijn. Toch zijn milieuverenigingen blij met de symbolisch belangrijke stap. Want als het reservaat effectief zo groot wordt, betekent dat meteen ook bijna een verdubbeling van de wereldwijde oppervlakte aan beschermde oceanen.

De president kondigde de uitbreiding aan in een videoboodschap op een belangrijke oceaanconferentie die georganiseerd wordt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Laten we ervoor zorgen dat we onze kinderen jaren later in de ogen kunnen kijken en ze kunnen zeggen: ja, we hebben ons deel gedaan, we hebben actie ondernomen, en we hebben de leiding genomen op weg naar een meer veilige, stabielere wereld”, zei hij in de boodschap. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content