Obama lanceert ‘grootste en belangrijkste stap ooit’ in strijd tegen klimaatverandering

Barack Obama © /

Een nieuwe, ambitieuzere doelstelling in het klimaatplan van Barack Obama dringt de rol van kolen sterk terug. Jeb Bush noemt het plan ‘onverantwoord’.

De Amerikaanse president Barack Obama maakt vandaag formeel plannen bekend om de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales aanzienlijk terug te dringen. De VS willen de uitstoot met 32 procent verminderen ten opzichte van het niveau in 2005.

Dat zegt Obama in een video over de eindversie van het Clean Power Plan die gisteren op de Facebook-pagina van het Witte Huis is geplaatst. Hij spreek van ‘de grootste en belangrijkste stap ooit in strijd tegen klimaatverandering’. Een jaar geleden werd in het concept-plan, opgesteld door het milieuagentschap EPA, nog een percentage van 30 procent genoemd.

De nieuwe, ambitieuzere doelstelling kan een grote invloed hebben op de Amerikaanse energiemix en de rol van kolen sterk terugdringen. Het zou ook voor het eerst zijn dat de uitstoot van elektriciteitscentrales aan banden wordt gelegd.

Weerstand

Kolen zijn momenteel goed voor bijna 40 procent van de elektriciteitsopwekking in het land. Windenergie en zonne-energie nemen ongeveer 5 procent voor hun rekening. Als het plan wordt uitgevoerd zoals voorgesteld, komt 28 procent van de energieopwekking in 2030 uit hernieuwbare bronnen. Tegelijk met het terugdringen van de uitstoot, wordt namelijk ingezet op meer investeringen in windenergie en zonne-energie.

Het CO2-plan zal naar verwachting op veel weerstand stuiten in het door Republikeinen gedomineerde Congres, met name van Congresleden uit staten waar veel kolen geproduceerd worden. Op een bijeenkomst van de oliebroers Koch in Californië uitte senator Marco Rubio, een van de Republikeinse presidentskandidaten voor de verkiezingen van 2016, gisteren al kritiek. Door de plannen van Obama zouden de kosten van elektriciteit voor miljoenen Amerikanen omhoog gaan, stelde hij.

‘Onverantwoord’ (Bush)

Het EPA gaf in het concept-plan van vorig jaar aan dat de energieprijs inderdaad zal stijgen, maar dat de elektriciteitsrekening voor de consument lager zal uitvallen vanwege energiebesparingen die ook in het plan zijn opgenomen.

Jeb Bush, een andere Republikeinse presidentskandidaat, noemt de CO2-regels in een verklaring onverantwoord en te ver gaan. “Ze passeren het bestuur in de verschillende staten, nemen talloze mensen hun baan af en leiden ertoe dat de energieprijs voor iedereen stijgt.” (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content