Noord-Chinezen leven 5 jaar korter door luchtvervuiling

© Reuters

In Noord-China leven mensen gemiddeld 5,5 jaar minder lang door de luchtvervuiling als gevolg van de verbranding van steenkool.

Onderzoekers berekenden dat ongeveer een half miljard mensen die in de jaren negentig in het noorden van China woonden, en vervuilde lucht inademden, gemiddeld vijf jaar korter leven dan hun landgenoten in het zuiden.

In de jaren negentig werd in het koudere noorden van China decennialang onder de bevolking steenkool voor verwarming uitgedeeld. “Uit onderzoek blijkt nu dat er grote verschillen zijn in zowel de luchtvervuiling als in de levensverwachting tussen noord en zuid, beide het gevolg van het inmiddels afgedankte steenkolenbeleid”, zegt een van de auteurs, hoogleraar milieu-economie van de Amerikaanse universiteit MIT Michael Greenstone.

Aan het onderzoek werkten wetenschappers van China, de Verenigde Staten en Israël mee. De onderzoekers verzamelden van 1981 tot 2000 in negentig steden gegevens over de dagelijkse concentratie schadelijke deeltjes in de lucht. Aan de hand van de sterftecijfers uit de periode 1991-2000 werd de gemiddelde levensverwachting berekend. Voor alle leeftijden bleek de levensverwachting 5.5 jaar korter.

In het zuiden ligt het aantal personen met hart- en longziektes hoger door de vervuiling en als gevolg daarvan stierven de inwoners vroegtijdiger.

Overheid krijgt kritiek

De uitslagen van dit onderzoek verhoogt de druk op de overheid om dringend extra maatregelen te nemen tegen luchtverontreiniging, bericht BBC.

Eerder dit jaar kreeg de Chinese overheid een golf van verontwaardiging over zich heen toen de Wereldgezondheidsorganisatie bekendmaakte dat de graad van luchtvervuiling een gevaarlijke limiet heeft bereikt in China. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content