Nieuwe mobiliteitsconcepten moeten verkeersknoop ontwarren

© Car2gether

Een denktank houdt zich bezig met innovatieve oplossingen voor het verkeersinfarct in de steden.

Minder dan 20 km/u: dat is de gemiddelde snelheid van het autoverkeer in het centrum van Londen. In veel grote steden staan auto’s meer stil dan dat ze rijden. Nieuwe mobiliteitsconcepten zullen de verkeersknoop moeten ontwarren. ‘De behoefte aan een flexibele, comfortabele en betaalbare mobiliteit in de grootsteden is zeer reëel’, zegt Michael Kuhn, projectleider bij de Duitse autobouwer Mercedes-Benz. Die stuurt een denktank aan die innovatieve oplossingen uitwerkt voor het verkeersinfarct in de steden. De projecten car2gether en car2go zijn daar voorbeelden van.

Car2gether: liften met smartphone

Car2gether is een moderne versie van liften. Maar in plaats van met een bordje in de hand langs de weg te gaan staan, gebruikt de lifter zijn smartphone. Sinds oktober 2010 loopt in de Duitse steden Ulm en Aken een proefproject. Doelgroep zijn de 18- tot 35-jarigen.

Car2go: autodelen met pincode

Met car2go kun je – dag en nacht en zeven dagen op zeven – een auto huren op straat of reserveren via gsm of internet. Een eerste car2go-project ging vorig jaar van start in Ulm. Het kreeg intussen navolging in Austin (VS), Vancouver (Canada), Hamburg, Lyon en Amsterdam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content