Nieuw soort reuzenkwal aangespoeld in Australië (video)

© Josie Lim
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Op een strand op het Australische eiland Tasmanië is een tot nog toe onbekende soort reuzenkwal aangespoeld. Het neteldier heeft een scherm van bijna 1,5 meter en behoort tot de familie van de haarkwallen.

Het was de familie Lim die tijdens een wandeling op het strand in Hobart vorige maand de reuzenkwal ontdekte op het zand. Josie Lim nam er foto’s van en bezorgde die aan het wetenschappelijk instituut Csiro (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).

Enorm

Kwallenexperte Lisa-ann Gershwin sprak op de Australische radio van ‘een schitterende vondst’ en omschreef het dier als ‘een enorm exemplaar’ met een grootte die ze nog nooit had gezien.

Ze wist van het bestaan van een reuzenkwal met die specifieke kenmerken, maar er was nog niets over gedocumenteerd. Het neteldier, dat de naam ‘snotty’ meekreeg, behoort tot de familie van de haarkwallen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens Gershwin doken de voorbije weken in het zuiden van Tasmanië ongewoon veel kwallen van verschillende soorten op. ‘We weten niet waarom’, verklaarde ze aan de nieuwsdienst Fairfax Media. ‘De vraag is wat voor effecten dat heeft op het ecosysteem. Deze kwallen eten plankton, ze voeren competitie met de vissoorten, die op ons menu staan’.

’s Werelds grootste kwal, met een diameter van 3 meter, leeft in de Arctische wateren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content