Nieuw middel tegen eikenprocessierups in ontwikkeling

© Belga

Onderzoekers van Plant Research in Wageningen hebben een nieuw middel ontwikkeld voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat meldt de Nederlandse krant De Limburger/Limburgs Dagblad.

Het gaat om een mengsel van rupseigen stoffen waarmee de diertjes worden misleid. Het extract maakt het mogelijk om valse sporen uit te zetten. Van de processierupsen is bekend dat ze om te overleven in grote groepen bijeen blijven. Daarom volgen ze elkaars spoor. Het nieuwe product maakt dat de rupsen letterlijk het pad van hun eigen ondergang worden opgestuurd.

Milieuvriendelijke oplossing

“Reken er op dat het nog 5 jaar duurt, eer we weten of deze nieuwe methode echt efficiënt is”, zegt Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum Limburg. “Wij hebben in België de voorbije jaren met de nematodentechniek geëxperimenteerd. Daarbij wordt een extract van wormpjes of aaltjes gebruikt die op de bomen wordt verneveld. Dat levert wisselend resultaat op.”.

Ook in België wordt gezocht naar milieuvriendelijke manieren om de processierupsplagen te bestrijden. “Nog dit jaar testen we drie methodes uit”, zegt Kathleen Verstraete van de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van de provincie Antwerpen. “In een eerste studie zoeken we naar een ei-predator, een natuurlijke vijand (worm of kever) die de eitjes opeet. In een tweede proef gaan we na of het klei-extract “kaolien”, aangebracht op de eikenbomen, de rupsen kan verdelgen, en in een derde onderzoek bestuderen we of de eitjes kunnen vernietigd worden met een olie die we op de bomen vernevelen.” (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content