New York maakt zich op voor orkaan Irene

© Reuters

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft de evacuatie bevolen van meer dan 250.000 mensen die in wijken wonen die mogelijk kunnen overstromen.

In de staat en de stad New York is vrijdag begonnen met de evacuatie van meerdere ziekenhuizen en bejaardentehuizen, omdat orkaan Irene de stad dit weekend bereikt. De ziekenhuizen en bejaardentehuizen bevinden zich in kustzones, die heel kwetsbaar zijn.

Verplichte evacuatie
Eerder op de dag had burgemeester Michael Bloomberg de New Yorkers gezegd dat bepaalde sectoren van de stad mogelijk geëvacueerd zouden kunnen worden als de orkaan over de stad zou razen. Ondertussen is beslist om minstens 250.000 mensen verplicht te evacueren. De gebieden waar de verplichte evacuaties gelden, zijn Coney Island en Manhattan Beach in Brooklyn, Far Rockaway en Broad Channel in Queens, en kustgebieden van Staten Island.

“Het gevaar is groot”, aldus de burgemeester die de inwoners oproept tot voorzichtigheid. Inwoners van de stad zijn ondertussen overgegaan tot het opslaan van voedsel en het aanschaffen van zaklampen. Sommigen hebben verkozen om de stad te verlaten.

Luchthavens gesloten
Vanaf zaterdagmiddag zouden ook de metro en busdiensten worden stilgelegd. De pendeldiensten die Long Island, Westchester County en Conneticut bedienen worden eveneens afgesloten. De autoriteiten bereiden zich daarnaast eveneens voor op het herstellen van de elektriciteit, voor als de storm de gevreesde schade aanricht.

Ook de luchthavens worden vanaf zaterdagnamiddag gesloten. De betrokken luchthavens zijn John F.Kennedy, LaGuardia en Newark. “De luchthavens zijn alleen dicht voor vluchten die landen”, aldus de woordvoerder, die spreekt van duizenden getroffen vluchten. Opstijgen kan voorlopig nog wel, maar de meeste luchtvaartmaatschappijen hebben de vertrekkende vluchten van die luchthavens zelf al opgeschort.

Barack Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag zijn landgenoten opgeroepen de orkaan Irene die 65 miljoen mensen kan bedreigen, ernstig te nemen. “Indien u vertoeft op het voorziene traject van de orkaan, moet u nu reeds voorzorgen nemen”, zei het staatshoofd vanuit zijn vakantieverblijf in de staat Massachusetts. De president keert vandaag nog terug naar Washington en beëindigt daarmee zijn vakantie een dag eerder dan voorzien.

Ook in verschillende andere staten is de noodtoestand afgekondigd. Aan de kusten van North Carolina werd duizenden mensen opgedragen zich uit de voeten te maken.

Op de Caraïben eiste de doortocht van de orkaan minstens vier doden. Verschillende anderen zouden vermist zijn. (Belga/TE/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content