Op één na meest verwoestende meimaand door branden in Amazonegebied

© Getty Images

Brazilië registreerde vorige maand het hoogste aantal bosbranden in mei in het Amazonegebied sinds 2004. Dat blijkt uit officiële gegevens die werden vrijgegeven door het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE).

De satellieten van het instituut hebben in mei 2.287 brandhaarden in het Amazonegebied ontdekt, bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om de één na meest verwoestende meimaand in de geschiedenis van het Amazonewoud, na het record van 2004 toen er 3.131 branden waren.
In de Cerrado, een savannegebied met een rijke biodiversiteit, werden vorige maand niet minder dan 3.578 branden vastgesteld, het hoogste aantal sinds het INPE in 1998 met de verzameling van gegevens is begonnen.

Milieuactivisten wijzen erop dat Brazilië te maken heeft met een enorme toename van het aantal bosbranden en ontbossing sinds de extreemrechtse president Jair Bolsonaro in januari 2019 is aangetreden. Zijn regering ‘negeert de wetenschap en Brazilië zal daarvoor een prijs betalen’, klinkt het. Het grootste deel van de branden zou moedwillig zijn aangestoken, meestal door landbouwbedrijven die woud of moerasland willen omzetten in velden of mijnbedrijven die hun activiteiten in de Amazone willen uitbreiden, ook al is dat meestal bij wet verboden.

Mei is traditioneel niet de maand met de meeste bosbranden, meestal vindt de piek plaats in augustus en september. De reeds hoge cijfers doen dan ook vermoeden dat 2022 een bijzonder verwoestend jaar zal worden.

Partner Content