Natuurpunt noemt 2022 ‘een boerenjaar’ voor wespen

© Getty

Wetenschappers van Natuurpunt verwachten dat 2022 een absoluut topjaar wordt voor wespen. Door een droog voorjaar hebben veel wespennesten zich kunnen ontwikkelen en hebben de werksters de larven kunnen helpen ontwikkelen door voedsel aan te brengen. Wie met wespen rond de eettafel geconfronteerd wordt, blijft best rustig, dan druipen de dieren vanzelf weer af.

‘Bij een droog voorjaar en een warme zomer zullen er veel wespennesten zijn en is er ook meer voedsel voor de wespenlarven’, zeggen Jens D’Haeseleer en Win Vertommen van Natuurpunt Studie. ‘De nesten groeien dan sneller en de werksters vertonen vroeger op het jaar probleemgedrag. 2022 lijkt voor de Duitse en gewone wesp dus een boerenjaar te worden, de eerste werksters zijn trouwens al gemeld aan de eettafel. Enkel als er nog enkele stevige zomerstormen met bijhorende onweders aankomen, zouden er nog wat nesten kunnen verdwijnen.’

Wespen fungeren als een soort natuurlijke opruimdienst. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Daarnaast eten ze kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels die ze in kleine stukjes voederen aan de larven. 

Een wespennest hoeft dus niet noodzakelijk slecht nieuws te betekenen, al kan die voor overlast zorgen aan de eettafel. Wie ermee geconfronteerd wordt, blijft best rustig. Wespen zien snelle bewegingen beter en zullen zich aangevallen voelen als je ernaar slaat. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.

Natuurpunt somt op haar website enkele nuttige tips op om problemen met wespen te vermijden en wat je moet doen als je toch gestoken bent.

Alle info op www.natuurpunt.be.

Partner Content