Nasa: ‘Zeeniveau zal de komende 100-200 jaar met minstens één meter stijgen’

Overstromingen in Myanmar, eerder deze maand © REUTERS

Door de klimaatverandering wordt het onvermijdelijk dat de zeespiegel in een periode van 100 tot 200 jaar met minstens 1 meter zal stijgen. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, die eerdere voorspellingen naar boven bijstelt.

Vooral grote steden die aan de kust liggen, zoals Tokio en Singapore, dreigen daardoor zwaar te worden getroffen.

Er blijft wel onzekerheid bestaan over de precieze tijdspanne waarbinnen de stijging van de zeespiegel zal plaatsvinden. De wetenschappers kunnen nog niet exact stellen met welke snelheid de ijskappen op Groenland en Antarctica zullen wegsmelten.

“Met wat we vandaag weten is het zo goed als zeker dat we een stijging van de zeespiegel krijgen met één meter, en waarschijnlijk meer”, zegt onderzoeker Steve Nerem. “Maar we weten niet of dat in de komende eeuw, of over een langere periode zal gebeuren.”

150 miljoen

De gevolgen van het stijgen van de zeespiegel zullen niet te onderschatten zijn, stelt Michael Freilich, directeur van de Nasa-afdeling Aardwetenschappen.

“Meer dan 150 miljoen mensen, voornamelijk in Azië, leven in gebieden die zich minder dan 1 meter boven het huidige zeeniveau bevinden. In de VS zal de stijging ook de loop van de kustlijn beïnvloeden, en dan vooral in staten als Florida”.

“Verschillende eilanden in de Stille Oceaan zouden volledig kunnen verdwijnen. En grote steden zoals Dhaka, Singapore en Tokio zullen zwaar worden getroffen”, zegt hij.

Het IPCC, een panel van internationale wetenschappers dat onder VN-toezicht de klimaatverandering bestudeert, sprak in 2013 nog over een stijging van 30 tot 90 cm, tegen het jaar 2100. Maar volgens Nerem tonen de laatste metingen op basis van Nasa-satellieten aan dat die prognose naar boven moet worden bijgesteld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content