Mysterie van de zebrastrepen ontrafeld

© Reuters

De functie van de zwart-witte strepen bij zebra’s is al heel lang onderwerp voor discussie onder wetenschappers, maar Hongaarse en Zweedse onderzoekers zouden het mysterie nu hebben opgelost.

Volgens de wetenschappers hebben de strepen als functie parasieten zoals paardenvliegen weg te houden, zo rapporteren ze in de Journal of Experimental Biology. Het streepjespatroon en de manier waarop het licht wordt gereflecteerd, maakt de dieren namelijk onaantrekkelijk voor de ziekteverspreidende insecten.

Uit experimenten blijkt dat paardenvliegen vooral op donkere vlakken afkomen, omwille van de manier waarop die het licht weerkaatsen. Door de witte zebrastrepen herkennen de insecten de zebra’s minder goed als prooi. Hoe fijner de strepen, hoe minder aantrekkelijk voor de paardenvliegen. Vandaar ook dat zebra’s de dunste strepen hebben op het hoofd en de poten.

Andere hypothesen

Hoewel het onderzoek als ‘ernstig en fascinerende wordt bestempeld, worden de andere hypothesen over de oorsprong van de zebrastrepen nog niet overboord gegooid.

De wetenschappers zouden namelijk moeten kunnen aantonen dat de parasietenbeten een hoge evolutionaire selectiedruk uitoefenden op de zebra’s, maar bijvoorbeeld niet op paarden en ezels, die dan weer geen strepen hebben.

Uit dit alles moet blijken dat er niet een enkele verklaring voor de zebrastrepen bestaat, maar dat het een samenloop van een aantal factoren is. (TE)

Andere streeptheorieën

– De veelheid van strepen van een kudde zebra’s is mogelijk verwarrend voor vijanden.

– De strepen regelen mogelijk de lichaamstemperatuur van de dieren.

– Zebra’s herkennen soortgenoten aan hun strepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content