Mysterie van de dag: waarom heeft een slang een gespleten tong?

slang © Istock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: Waarom heeft een slang een gespleten tong?

Hoewel slangen neusgaten hebben om door te ademen, bevindt hun reukorgaan zich ergens anders: in de tong. Als een slang zijn tong uitsteekt blijven er geurdeeltjes hangen op het lichaamsdeel. Eens de tong terug in de bek is, worden die geurprikkels via het orgaan Jacobson naar de hersenen doorgestuurd. De slang is trouwens niet het enige dier met dit orgaan, ook katten en honden hebben zo’n orgaan Jacobson.

Aangezien elk organisme een eigen geur afscheidt, kan de slang zo een goed beeld schetsen van zijn omgeving.

Wurgen

Dit proces zou zich ook kunnen voltrekken met een ‘gewone’ tong, maar doordat de tong van de slang gespleten is, kan het dier geuren over een grotere oppervlakte opvangen. Een handige eigenschap om te bepalen waar de prooi zich exact bevindt. En hoe dichterbij de slang bij de prooi komt, hoe sneller de tong in en uit de mond gaat. Zo bepaalt het dier exact waar hij zijn voedsel vindt.

Eens ze hun prooi gelokaliseerd hebben, doden de meeste slangen deze met hun vlijmscherpe tanden. Al zijn er ook soorten zoals de python en de boa constrictor die hun prooi om het leven brengen door wurging. (AVE)

Partner Content