Mensen beïnvloeden vogelkopjes

© ThinkStock

De val van het communisme had een effect op broedvogelpopulaties.

Sommige studieresultaten spreken tot de verbeelding, ondanks het feit dat het niet altijd gemakkelijk is er een verklaring voor te vinden.

Duitse en Tsjechische ornithologen onderzochten het voorkomen van 57 broedvogels tussen 1991 en 2007 in drie grote regio’s. Volgens het vakblad Biological Conservation stelden ze vast dat de proportie zangvogels met relatief grote hersenen toenam in zowel wat vroeger Oost-Duitsland was als in Tsjechië.

Vooral eksters, gaaien en mezen deden het goed. Soorten met een kleiner hersenvolume, zoals grasmus en braamsluiper, moesten aan belang inboeten.

De onderzoekers linkten deze evolutie aan het afbrokkelen van het communisme en de veranderingen die daarmee gepaard gingen, want voor West-Duitsland registreerden ze geen opvallende verschuivingen in de populaties. Vogels met grotere hersenen zouden beter in staat zijn geweest in te spelen op de veranderingen die het communisme introduceerde, zoals het verhogen van het aantal parken in een stad.

Ook de groeiende tendens van mensen om in het groen aan de rand van een stad te gaan wonen, opende nieuwe werelden voor de flexibele opportunisten in de vogelwereld. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content