Meer kinderarbeid door verdwijning bepaalde diersoorten

Visvangst © Reuters

De verdwijning van bepaalde diersoorten heeft ingrijpende gevolgen voor kinderen. Zowel in Azië als in Afrika moeten lokale gemeenschappen op andere plekken op zoek naar voedsel. Maar aangezien hier niet voldoende financiële middelen voor zijn, worden kinderen ingezet als goedkope arbeidskrachten.

De snelle verdwijning van bepaalde diersoorten heeft ingrijpende gevolgen voor lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Kinderarbeid wordt hierdoor in de hand gewerkt, blijkt uit een studie verschenen in het magazine Science.

“Gemeenschappen die afhankelijk zijn van bepaalde diersoorten, zijn genoodzaakt op andere plekken op zoek te gaan naar voedsel, nu deze dieren door verschillende factoren verdwijnen. Maar hiervoor zijn niet voldoende financiële middelen en daarom wordt overgeschakeld op goedkope arbeidskrachten zoals kinderen,” zegt hoofdonderzoeker Justin Brashares aan BBC.

In Azië is het voornamelijk de visvangst die leidt onder de klimaatverandering, in Afrika daarentegen zijn kinderen soms een dag onderweg om een geschikt bos te vinden voor voedsel, aldus het onderzoek. “In Cambodja, Birma en Thailand zijn jongens en onderbetaalde mannen genoodzaakt om in gammele bootjes steeds verder op zee te gaan vissen.”

Piraterij

Voorts vergelijkt het onderzoek de teloorgang van de visindustrie aan de oostkust van de Verenigde Staten met hetzelfde scenario in Somalië. Daar waar in de VS het tekort werd opgevangen door federale subsidies, kwam de visserij in Somalië in handen van piraten. “Piraten trokken erop uit met wapens, en bedreigden iedereen die ‘illegaal’ in de wateren aan het vissen waren. Zo werd hun handeltje ontzettend lucratief.”

Volgens de auteurs zijn terreurorganisaties als Al-Shabaab, Boko Haram en het Verzetsleger van de Heer (LRA) betrokken bij de illegale handel van ivoor en hoorns van neushoorns. Door de schaarste worden steeds hogere prijzen gevraagd. Zo zou het verdwijnen van bepaalde diersoorten het terrorisme in de hand werken. Al vullen sommige wetenschappers aan dat er niet voldoende bewijsmateriaal is om dit te staven. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content