Komt er ook in Vlaanderen een verbod op plastic zakjes?

Plastic zakjes in de supermarkt © BELGA

Wallonië zal binnenkort plastic zakjes bannen uit de supermarkt. Ook Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) is het idee genegen.

Ook Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil komen tot een verbod op plastic zakjes. Maar dat verbod wordt best op Belgisch niveau en in overleg met de andere gewesten aangepakt. Dat heeft Schauvliege in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Gwenny De Vroe (Open VLD) en Bart Nevens (N-VA). Eerder kondigde Wallonië al zo’n verbod aan en ook in Brussel zijn er gelijkaardige plannen.

Belgisch niveau

Wie in een Waalse supermarkt gaat winkelen, zal daar vanaf 1 maart 2017 jaar geen dunne plastic zakjes meer vinden om fruit en groenten te verpakken. De gewone zakjes, die aan de kassa gegeven worden, worden al vanaf 1 december 2016 verboden. Ook Brussel lijkt dezelfde weg op te gaan in het bannen van de plastic zakjes.

De Vroe (Open VLD) en Nevens (N-VA) polsten naar het standpunt van Vlaams minister Schauvliege. Die is ook gewonnen voor een verbod, maar wil dat samen met de ander gewesten regelen. “We zijn bereid naar een verbod te gaan. Ik vind dat dit op Belgisch niveau moet worden aangepakt”, aldus Schauvliege.

Duidelijkheid

Nevens vroeg ook of bioplastics of bio-afbreekbare zakjes een alternatief zouden kunnen vormen. Schauvliege maant aan tot “voorzichtigheid”. “Het ene bioplastic is het andere niet. Sommige worden heel gemakkelijk in het milieu afgebroken, voor andere daarentegen is dat niet het geval. We moeten op dat vlak erg voorzichtig te werk gaan. Als we bioplastic toestaan, dan moet het wel om een product gaan dat het milieu niet vervuilt”, klonk het.

Schauvliege: “Een verbod op plastic moet eenvoudig en duidelijk zijn, zowel voor de handelaar – van de grote supermarkten tot de bakkers en de marktkramers – als voor de consument. Want ook consumenten zien niet onmiddellijk wat de impact van een plastic zakje op het milieu is. Voorts moeten we goed onderzoeken wat de consequenties zijn voor het milieu: we moeten een regeling uitwerken die ervoor zorgt dat er minder plastic in het milieu terechtkomt”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content