Klimaatverandering: De zee blijft nog eeuwen stijgen

© Reuters

Broeikasgassen die vandaag uitgestoten worden, zullen de zeespiegel nog eeuwen laten stijgen. Een nieuwe simulatie voorspelt een stijging van 2,3 meter voor elke graad temperatuurstijging.

De nieuwe studie toont aan dat thermische uitzetting van de oceaan en smeltende gletsjers momenteel nog de belangrijkste factoren zijn voor de stijging, maar dat in de volgende twee millennia de ijskappen op Groenland en Antarctica de belangrijkste bijdrage zullen leveren.

Trage reactie

“Als CO2 eenmaal is uitgestoten door de verbranding van fossiele brandstoffen, blijft het een verschrikkelijk lange periode in de atmosfeer”, zegt Anders Levermann, hoofdauteur van de studie in Proceedings of the National Academy of Sciences. “Daardoor blijft het opwarmingseffect ook lang doorwerken.”

De oceanen en ijskappen reageren traag op de veranderingen, door hun enorme massa. Daardoor stijgt het zeeniveau nu maar met millimeters per jaar. “Maar het probleem is: eens het evenwicht is verstoord, stoppen ze niet meer”, zegt Levermann.

De studie is de eerste die gegevens uit de klimaatgeschiedenis van de aarde combineert met gedetailleerde computersimulaties voor de vier grootste factoren die bijdragen aan een stijgende zeespiegel.

Aanpassing

Tijdens de voorbije eeuw steeg die zeespiegel met ongeveer 0,2 meter. Maar als de temperatuur op aarde met 4 graden stijgt, het scenario dat voorspeld wordt als er niets wordt ondernomen tegen de klimaatverandering, dan zal de Antarctische ijskap de helft van de stijging voor haar rekening nemen, Groenland nog eens 25 procent, en de thermische uitzetting (20 procent) en berggletsjers (5 procent) doen de rest. Samen creëren ze een stijging van 2,3 meter per graad Celsius aan temperatuurstijging.

“We kunnen de aanhoudende stijging van de zeespiegel niet tegenhouden, tenzij we de temperatuur weer zouden kunnen doen dalen”, zegt Levermann. “Het is dus absoluut zeker dat we ons moeten aanpassen. De zeespiegel stijgt misschien maar langzaam op een schaal van regeringstermijnen, maar het is onvermijdelijk en daardoor zeer belangrijk voor alles wat we aan onze kusten bouwen, voor veel volgende generaties.” (IPS/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content