Klimaatramptoerisme: luxecruise biedt ‘laatste kans’ om smeltende ijskappen te zien

© EPA

Crystal Cruises, een organisator van luxecruises in de Verenigde staten, biedt een ‘niet te missen’ reis aan die toeristen de kans geeft om met eigen ogen de gevolgen van de klimaatverandering in het poolgebied te aanschouwen. Klein detail: het cruiseschip heeft een ecologische voetafdruk van drie Boeings 747.

Voor het eerst wordt een vakantiecruise aangeboden via de Noordwestelijke Doorvaart. Die werd recent in de zomer toegankelijk door het smelten van de ijskappen. De bedoeling is om met eigen ogen de gevolgen van de klimaatverandering te aanschouwen.

De 1.070 passagiers van het 13 verdiepingen hoge cruiseschip Crystal Serenity zullen tijdens hun 32 dagen tellende reis onder meer zeehonden, walvissen, muskusossen en mogelijk een met uitsterven bedreigde ijsbeer in zijn natuurlijke habitat kunnen observeren.

Daarnaast worden de klimaattoeristen vergezeld van 14 experts die informatie en workshops zullen geven over de impact van de klimaatverandering op de omringende omgeving en over het ‘historische’ karakter van de reis doorheen de Noordwestelijke Doorvaart.

IJsberen zien verdrinken

Het aanbod veroorzaakt heel wat ophef op sociale media omdat het mensen de kans geeft om ‘de ravage van de opwarming van de aarde zelf te gaan bekijken en een menselijke gier uit te hangen’ en om ‘ijsberen te zien verdrinken met een vervuilende cruise’.

De website Popular Science omschrijft de reis als ‘milieuramptoerisme’ en stelt dat volgens onderzoek de ecologische voetafdruk van een cruiseschip drie keer die van een Boeing 747 bedraagt.

De cruise vertrekt op 16 augustus 2016 en kost tussen de 20.000 en 44.000 dollar.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content