Klimaatactivisten willen in Brussel betogen in plaats van Parijs

© Reuters

Omdat Frankrijk na de aanslagen in Parijs alle manifestaties in de marge van de klimaatconferentie heeft verboden, wil Climate Express in België demonstreren.

“We bekijken of dit mogelijk is”, luidt het woensdagnacht bij de organisatie. Ze reageert alvast teleurgesteld op het verbod. De klimaatmars was voorzien voor 29 november, maar woensdag raakte bekend dat alle manifestaties en grote bijeenkomsten in Parijs zijn verboden.

Climate Express reageert teleurgesteld maar wil nu onderzoeken of ze een mars in Brussel kan organiseren. “De afgelopen maanden is het grote momentum gegroeid. Meer dan 9.000 Belgen stonden klaar om de grens over te steken voor het klimaat”, luidt het. “Er is meer dan ooit druk nodig voor een ambitieus en legaal bindend internationaal klimaatakkoord. Wat momenteel op tafel ligt op de klimaattop in Parijs, stuurt de aarde naar een opwarming van 2,7 graden Celsius. Vanuit de wetenschap is echter duidelijk dat we ten alle koste onder de gevaarlijke grens van 1,5 graden moeten blijven”.

De Belgische voorhoede van 330 fietsers trekt wel nog steeds met de zes eisen van Climate Express naar Parijs. “Zij zullen er onze eisen afgeven aan de delegatie die België op de klimaattop vertegenwoordigt”, aldus de organisatie. De fietsers vertrekken op 24 november. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content