Verjaardag overstromingsramp: EU voert herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers in

Luik, 15 juli 2021 © Getty Images

De Europese Unie heeft 15 juli afgekondigd als een nieuwe jaarlijkse herdenkingsdag voor slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis.

Op die dag zullen voortaan klimaatslachtoffers in Europa en daarbuiten herdacht worden, zegt de Europese Commissie donderdag in Brussel. Dat gebeurt ook om het ‘bewustzijn voor concrete maatregelen aan te scherpen, die mensen op hun niveau kunnen ondernemen om rampen te verhinderen en beter voorbereid te zijn op klimaatrampen’.

Op 15 juli 2021 kwamen bij een overstromingsramp in België en Duitsland meer dan tweehonderd personen om het leven. Honderden gezinnen raakten dakloos. 

Voor de nieuwe herdenkingsdag werd een verklaring ondertekend door vertegenwoordigers van het Europees Parlement en van de lidstaten van de EU.

De vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, zei bij de ceremonie dat de herdenkingsdag er niet alleen is voor mensen die al slachtoffer werden, maar die het ook zullen worden. Maar de mensheid heeft nu nog de mogelijkheid om een klimaatramp af te wenden, klonk het.

Partner Content