Orkaan Ian zet 2 miljoen huishoudens zonder stroom in Florida

De orkaan Ian, die door de autoriteiten als ‘extreem gevaarlijk’ wordt beschouwd, heeft woensdag meer dan een 1,8 miljoen huizen in Florida zonder stroom gezet. Dat staat op de gespecialiseerde website PowerOutage, die stroomstoringen bijhoudt. Een boot met Cubaanse migranten werd tot zinken gebracht, er zijn 20 vermisten.

Ian zwakte enkele uren nadat hij bij het eiland Cayo Costa aan land kwam, af van de op een na zwaarste categorie 4 naar categorie 3. Nog voor 22 uur (lokale tijd) veranderde dat naar categorie 2, met windsnelheden tot 169 kilometer per uur, en intussen is Ian boven Florida verder afgezwakt tot categorie 1. Hij haalt nu windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

Overlast

De verwachting was al dat Ian boven land langzaam maar zeker afzwakt, maar tot zeker donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast. Circa 2 miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom.

Gouverneur Ron DeSantis zei woensdagavond tijdens een persconferentie dat Ian waarschijnlijk in de hele staat voor schade zorgt en tot een van de zwaarste orkanen behoort die Florida ooit trof. ‘Dit is een grote, en ik denk dat we allemaal weten dat er grote, grote gevolgen zullen zijn’, sprak DeSantis.

Later op de avond zei de gouverneur tegen Fox News dat ‘dit de ernstigste overstromingen zijn die het zuidwesten van de staat ooit gezien hebben’.

‘Ruigste storm uit mijn carrière’

Meteoroloog Nick Underwood van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die met een vliegtuig door het oog van de orkaan vloog, deelt beelden van die vlucht met de BBC. Hij vloog door verschillende orkanen om metingen te verrichten maar zegt dat de vlucht woensdag “met afstand de ruigste uit zijn carrière is. Zulke zijwaartse bewegingen heb ik nog nooit meegemaakt.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het National Hurricane Center in Miami waarschuwde eerder voor het buitengewoon grote gevaar van Ian, die is ingedeeld in de op een na zwaarste categorie 4. De aanhoudende wind behaalde een maximum van ongeveer 240 kilometer per uur. Dat maakt deze wervelstorm tot een van de krachtigste die de VS in tijden heeft geteisterd. ‘Over deze zullen we nog jaren napraten’, zei Ken Graham, de directeur van Amerikaanse weerdienst (NWS).

De autoriteiten hadden 2,5 miljoen mensen aangeraden te vertrekken. Op tal van plekken kwamen straten blank te staan en werden auto’s meegesleurd door het vele water. Meer dan een miljoen woningen en bedrijfsgebouwen zitten zonder stroom. De verwachting is dat Ian boven land langzaam maar zeker afzwakt, maar tot zeker donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast. Eerder deze week trok orkaan over het westelijk deel van Cuba en richtte daar flinke schade aan. Twee mensen kwamen om doordat hun huis instortte. Op het hele eiland met 11 miljoen inwoners viel de elektriciteit uit.

20 vermisten

De orkaan Ian heeft op weg naar Florida een boot met Cubaanse migranten tot zinken gebracht. Volgens de Amerikaanse grenspolitie zijn 20 opvarenden vermist.

Dat waren er eerst 23, maar de kustwacht heeft nog 3 drenkelingen kunnen redden. Ze waren uitgeput en vertoonden uitdrogingsverschijnselen. De zoektocht naar slachtoffers gaat met behulp van helikopters onverminderd door. De lokale nieuwssite Local10.com meldde dat het vaartuig woensdagochtend bij de Florida Keys in de woeste golven verdween.

Vier personen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West. Ze zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht, net als personen die later ruim 3 kilometer uit de kust van Boca Chica werden opgepikt. De Amerikaanse autoriteiten waarschuwen al jaren voor de gevaren van de oversteek, ook als er geen orkaan in de buurt is en het weer prima lijkt.

Partner Content