Klimaattop Egypte: de crisis van de planeet in beeld

In 2022 gaf het klimaat ons opnieuw een dreun.
Trui Engels Journalist Knack.be

Het jaar is nog niet voorbij, maar toch blies het opwarmende klimaat ons in 2022 al behoorlijk van onze sokkel. Een beeldoverzicht van een aarde in crisis aan de vooravond van de klimaattop in Egypte.

2022 kent opvallend veel klimaatrampen, vooral in het noordelijke halfrond met onder meer historisch warme temperaturen in Europa. Toch is de dodelijkste crisis die we sinds jaren kennen, ondergesneeuwd door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Tot 18 november zitten wereldleiders bij elkaar op de klimaattop in Egypte. Komen er deze keer wél doortastende maatregelen, nu het klimaatalarm letterlijk aan onze voordeur staat?

  • De natuurbranden die vandaag branden, zijn intenser, groter en gaan langer mee dan voordien door de opwarming van de aarde.
  • Hittegolven zijn nu al het meest dodelijke weerfenomeen. Ze maken elk jaar duizenden doden. Tegen het einde van deze eeuw zouden hittegolven evenveel slachtoffers maken als alle kankers samen, stellen onderzoekers.
  • Hoe meer de aarde opwarmt, hoe meer water er uit de oceanen verdampt. Dat leidt tot meer vocht in de lucht en dus hevigere regens, orkanen, overstromingen en modderstromen. Ook het weerfenomeen La Niña speelt dit jaar een belangrijke rol in de uitzonderlijke zware regenval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content