Hittegolf in Spanje kan zorgen voor warmste mei van de eeuw

Cordoba © Getty Images

Spanje beleeft dit weekend een ongewone hittegolf die van mei 2022 de warmste maand van de eeuw zou kunnen maken in het land.

Vrijdag bereikte het kwik 38 graden in de Andalusische steden Sevilla en Cordoba. In de hoofdstad Madrid zou het zaterdag 34 graden kunnen worden. En in Zaragoza in het noordoosten klimmen de temperaturen zondag tot 39 graden. Donderdag werd in het zuidelijke Jaen een recordtemperatuur van 38,7 graden gemeten. Dat is vijftien graden boven de gebruikelijke maximumtemperatuur in deze periode, aldus Ruben del Campo, woordvoerder van AEMET.

De Spaanse regering heeft donderdag haar hitteplan in werking gesteld en de bevolking aangeraden om veel water te drinken en zo veel mogelijk in de schaduw te blijven. ‘Als de situatie erger wordt, kunnen we niet meer op straat komen’, vertelt de 33-jarige Madrileense Marta Vicente. Een Amerikaanse toerist, Eric Solis, noemde de situatie ‘een beetje zorgwekkend’.

‘De maand mei is zeer heet, veel heter dan normaal’, zegt del Campo. In vele delen van het land zal de temperatuur ’s nachts niet onder de 20 graden komen. ‘In 2015 hadden we ook een uitzonderlijk warme mei die records brak. Het leek er toen op dat een dergelijke situatie zich niet meer zou voordoen. En dat is nog maar zeven jaar geleden…’, voegde hij nog toe. Al is het wachten is tot het einde van de maand om te weten of het de warmste mei van de eeuw was.

In Frankrijk werd het warmterecord voor de lente geëvenaard, met 38 opeenvolgende dagen met temperaturen boven de seizoensgebonden normen, aldus Meteo-France donderdag. Het vorige record dateerde van april en mei 2007.

De toename van het aantal hittegolven in Europa is, volgens wetenschappers, te wijten aan de opwarming van de aarde. De uitstoot van broeikasgassen doet de kracht, duur en frequentie van hittegolven toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content