Wereld reageert verdeeld op resultaat klimaattop in Bakoe
De wereld reageert verdeeld op het akkoord op de VN-klimaattop in Bakoe. Meer dan 32 uur na het voorziene einde werd beslist dat ontwikkelde landen engageren zich engageren om tegen 2035 met ‘minstens’ 300 miljard dollar over de brug te komen.
Op de klimaattop is afgesproken dat er klimaathulp komt aan ontwikkelingslanden. Het bedrag dat zij jaarlijks aan giften en leningen krijgen om te verduurzamen en zich aan te passen aan hogere temperaturen en meer extreem weer, moet oplopen tot minstens 300 miljard dollar in 2035
Het akkoord van de klimaattop in Bakoe ‘markeert een nieuw tijdperk voor klimaatsamenwerking en -financiering’, laat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zondag lweten via het sociale netwerk X.
Von der Leyen zegt het akkoord te verwelkomen. De onderhandelingen op de klimaattop in Bakoe gingen moeizaam en het was soms onzeker of er een akkoord zou worden bereikt. ‘Het zal investeringen in de schone transitie stimuleren, emissies terugdringen en veerkracht tegen klimaatverandering opbouwen’, stelt Von der Leyen.
Ook de Amerikaanse president Joe Biden prees het akkoord en noemde het een ‘belangrijke stap’.
Frankrijk vond de overeenkomst dan weer ‘teleurstellend’ en onvoldoende gezien de uitdagingen. De conferentie in Bakoe werd volgens de Franse minister van Ecologische Transitie gekenmerkt ‘door desorganisatie en een gebrek aan leiderschap van het Azerbeidzjaanse voorzitterschap’.
Armere en kwetsbare landen zijn eveneens ontevreden met de uitkomst. Het bedrag van 300 miljard dollar aan internationale klimaatfinanciering dat is afgesproken vinden ze veel te laag. De beloofde financiering tegen 2035 is ‘te weinig, te laat en te dubbelzinnig’, stelde de Keniaan Ali Mohamed, die sprak namens de Afrikaanse groep.
Eerder berekenden klimaatexperts dat tegen 2030 jaarlijks wel 1.000 miljard dollar nodig zou zijn aan klimaatsteun. Met dat geld kunnen arme en kwetsbare landen verduurzamen en zich voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Ook milieuorganisaties vonden het akkoord ‘pijnlijk ontoereikend’.
De ngo’s WWF en Oxfam International zijn bijzonder ontgoocheld over de uitkomst. ‘Het resultaat van COP29 dreigt een rem te zetten op het klimaatbeleid, juist op het moment dat een versnelling zo noodzakelijk is’, zegt WWF.
Bij Oxfam luidt dat de toezegging van de ontwikkelde landen om tegen 2035 met minstens 300 miljard dollar over de brug te komen ’totaal niet serieus en zelfs gevaarlijk’ is.
Ontslagnemend federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi maakt een ‘gemengde balans’ op. ‘Gegeven de gespannen geopolitieke context, waarin klimaatengagementen zwaar op de proef worden gesteld, en terwijl de effecten van de klimaatcrisis steeds verwoestender worden, was een akkoord noodzakelijk. Het centrale onderwerp van COP29 was klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden. Met deze nieuwe beslissing over klimaatfinanciering willen we de noodzakelijke middelen beschikbaar stellen en iedereen die dat kan laten bijdragen’, verklaarde ze.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier