In beeld: een nieuw leven voor ons afval

We produceren met z’n allen te veel afval. Wanneer slecht beheerd, vervuilt het bodem, lucht, rivieren en oceanen. Een nefaste evolutie voor onze gezondheid en ons klimaat. Recyclage van overbodige materialen is daarom cruciaal. Maar wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Fotograaf Paul Bulteel toont het ons in het fotoboek, ‘cycle & recycle’, waarbij de lezer geconfronteerd wordt met de soms kleurrijke recyclage van afvalstoffen zoals papier, huishoudtoestellen, plastic, glas, kledij, en industriële bijproducten in West-Europa, wereldleider op dit vlak. Bulteel fotografeerde gedurende twee jaar bij 50 bedrijven in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk die actief zijn in de recyclagesector.

Verschillende fotografen brachten eerder ook al de afvalproblematiek in beeld, maar bijna altijd belichtten ze de soms dramatische aspecten van afval voor mens en milieu. Nooit eerder kregen we het probleem zo omvattend te zien vanuit recyclageoogpunt.

Vooruitgang is nodig’, meent Bulteel. ‘Maar als we een aantal van de in dit boek geïllustreerde praktijken wereldwijd zouden toepassen, zou de afvalproblematiek veel beter beheerd kunnen worden.’

‘cycle & recycle’: uitgegeven door Hatje Cantz, hardcover, 101 foto’s en tekst – ISBN 978-3-7757-4105-7. Meer info op paulbulteel.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content