In beeld: ‘Big 5’ van Europa, de machtigste en krachtigste dieren

De veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent zijn ‘The Big 5’ van Europa, de machtigste en krachtigste dieren van het continent. Tot die conclusie kwam het gelijknamige televisieprogramma, gesteund door Europees president Herman Van Rompuy, op VRT.

Biologen Iwan Lewylle (Natuurpunt) en Frederik Thoelen (Natuurhulpcentrum Opglabbeek) gingen samen met televisiemaker Chris Dusauchoit op zoek naar wilde dieren in Europa. Ze werkten daarvoor samen met heel wat (buitenlandse) experten.

Volgens vier criteria: uiterlijk, gedrag, zeldzaam en kippenvel kwamen ze tot een selectie van vijf meest indrukwekkende dieren van ons continent.

Roofdieren voorkomen overpopulatie

De veelvraat is een van de grootste op het land levende marterachtigen met grote kaken om prooien te doden, komt voor in Scandinavië en Rusland. “De veelvraat is een weinig bekend en mysterieus dier dat bijna niet gezien wordt”, verduidelijkt Thoelen.

Dat geldt ook voor de lynx, die onder meer in het Eifelgebergte leeft. Net als de bruine beer is Europa’s grootste katachtige terug van bijna weggeweest.

De wisent, Europese bizon, was ooit uitgestorven, maar kon dankzij dierentuinen toch voortbestaan. Enkele exemplaren werden terug in de natuur geplaatst waardoor het dier nu opnieuw in het wild voorkomt.

De Europese wolf, kon volgens Thoelen niet ontbreken in het lijstje omdat er veel misverstanden rond het dier bestaan. “Terwijl we de wolf net moeten aanmoedigen. Roofdieren zijn belangrijk in de natuur, ze halen de zieke dieren uit de natuur en voorkomen overpopulaties.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content