‘In 40 jaar is het visbestand van de oceanen gehalveerd’

Industriële vangst (hier voor de kust van Frankrijk) leidde ook in Europa tot een uitgedund visbestand © REUTERS

De voorbije veertig jaar zijn in de oceanen de populaties van 1.234 onderzochte soorten mariene fauna (zeezoogdieren, vogels, reptielen en vis) met gemiddeld 49 procent of net niet de helft achteruitgegaan. Daardoor ontstaat “een bedreiging van de voedselvoorziening”, vooral in ontwikkelingenslanden.

Dat staat in het “Living Blue Planet”-rapport van het WWF en de Zoological Society of London (ZSL).

De studie is grootschaliger dan studies uit het verleden, zegt Marco Lambertini , de directeur van WWF-internationaal. “Onderzoek in dit rapport toont aan dat soorten die essentieel zijn voor commerciële en ambachtelijke visserij, en dus ook voor de mondiale voedselvoorziening, de grootste achteruitgang kennen. Voor populaire vissoorten, waaronder tonijn, makreel en bonito, is het cijfer ronduit dramatisch: een achteruitgang van 74 procent tussen 1974 en 2010.”

Het rapport geeft een ontstellende staat van zeeën en oceanen, zegt WWF. “In één generatie hebben menselijke activiteiten de oceaan erg beschadigd door sneller vis te vangen dan ze kan produceren en tegelijk haar kraamkamers te vernietigen. Er zijn grondige wijzigingen nodig in ons gedrag om de rijkdom van de zee te bewaren voor toekomstige generaties.”

SOS koraalriffen

Naast de crisis van de vispopulatie wijst het rapport ook op een sterke achteruitgang bij koraalriffen, mangrovewouden en zeegrassen, cruciaal voor vele vissoorten als voedselbron en kraamkamer. De negatieve impact wordt bovendien nog eens verergerd door stijgende temperaturen en een zuurdere oceaan door opname van CO2 in het water. Als er geen gewijzigde aanpak komt, kunnen de koraalriffen tegen 2050 helemaal of grotendeels verdwenen zijn. In die koraalriffen vindt een kwart van de mariene fauna in de oceanen voedsel.

Het rapport lijst de mogelijkheden op voor regeringen, bedrijven en gemeenschappen om de levende oceaan te beschermen. Consumenten die actie willen ondernemen kunnen onder meer terecht op www.bewustevisweek.be.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content