Hyena’s even slim als sommige primaten

Hyena’s zijn meer dan kwijlende bloeddorstige dieren uit The Lion King.

Hyena’s zijn meer dan kwijlende bloeddorstige dieren uit The Lion King. Onderzoek aan University of Saint Andrews brengt aan het licht dat de dieren een telvermogen hebben bij hun beslissing om aan te vallen of te vluchten. Dat schrijft The Sunday Telegraph.

De onderzoekers speelden geluiden af van mogelijke aanvallers, en onderzochten hoe de hyena’s reageerden. Uit het onderzoek bleek dat ze maar tot de aanval overgingen, als ze zelf in de meerderheid waren. De hyena’s zouden tot drie verschillende geluiden kunnen onderscheiden. Hun reactie bleek dus afhankelijk van de grootte van hun eigen groep en die van de mogelijke aanvallers. Verder vielen drie of meer hyena’s sneller aan dan individuen of duo’s.

Verder bleek uit onderzoek nog dat in het wild levende hyena’s er via “trial and error” in slaagden om een doos met eten te openen. Het onderzoek bewijst opnieuw dat leven in complexe sociale groepen, zoals hyena’s, leeuwen en chimpansees doen, een sleutel is in de evolutie naar complexere hersenen.

Uit het onderzoek blijkt dat hyena’s even slim zijn als sommige primaten. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content