Het verdwijnen van slijmprikken zou de oceaan ongezonder kunnen maken

Slijmprikken zijn onaantrekkelijke dieren die een belangrijke rol spelen als afvalopruimer in kwetsbare oceaangebieden.

Sommige aaibare diersoorten krijgen verhoudingsgewijs veel aandacht in de context van bedreigingen allerhande, in de eerste plaats de dreiging van uitsterven. Minder aantrekkelijke dieren kunnen dikwijls niet van extra aandacht genieten. Toch is het zaak hen niet uit het oog te verliezen, want door hun rol in een ecosysteem kunnen andere soorten in de problemen komen als zij het moeilijk krijgen. Dat principe wordt mooi geïllustreerd door het gegeven dat een vijfde van de 76 onderzochte soorten slijmprik in de wereld rechtstreeks met uitsterven bedreigd is.

Slijmprikken zijn onaantrekkelijke dieren die een belangrijke rol spelen als afvalopruimer in kwetsbare oceaangebieden, waar ze onder meer karkassen van dode dieren verwerken. Zelfs in een oceaan is het nuttig proper te kunnen zijn.

Een analyse in het vakblad Aquatic Ecology toont aan dat op vele plaatsen in de wereld slechts één of twee soorten slijmprik aanwezig zijn, waardoor het verdwijnen van een soort – meestal als gevolg van ondoordachte visserijpraktijken – een groot effect op het milieu kan hebben. Voorlopig bestaan er nergens efficiënte maatregelen om een crash van een slijmvispopulatie te vermijden. De dieren worden gewoon over het hoofd gezien. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content