Graffiti groeit voortaan vanzelf aan muren

© Anna Garforth, www.crosshatchling.co.uk

Nu velen op de tram van groene energie springen, missen ook graffitiartiesten de boot niet: zij maken hun gevelkunstwerken uit niks anders dan mos.

Milieugeëngageerde kunstenaars gaan de groene toer op met hun werken van mos, waarmee ze hopen om hun boodschappen op een ecologisch verantwoorde manier over te brengen. Hun werk inspireert meer en meer mensen, en is al lang niet meer binnen landsgrenzen te houden.

Van industrieel clandestien naar huiselijk gezellig en vooral legaal

De bedoeling van de eigentijdse graffiti was om industriële gebieden als blanco schilderdoek te gebruiken en had oorspronkelijk een eerder anarchistische bijklank. De laatste vijf jaar ontkiemde de idee om levende, ‘ademende’ organismes in kunst te gebruiken, om zo een somber landschap om te toveren tot een groen oord.

Yoghurt, suiker en bier

Organische lijm bevestigt mossen aan muren, gevels, of andere oppervlakken. Een iets minder voor de hand liggende kleefstof is ‘ verf’ dat bestaat uit yoghurt, suiker en bier. De ecologische voetafdruk is in ieder geval heel wat lager dan de lakspuitbussen die in traditionele graffitiwerken worden gebruikt.

Eco-minded straatartiesten

De Hongaarse Edina Tokodi die in New York woont, is de stichter van Mosstika Urban Greenery, een groep straatartiesten die door een groene bril ecologisch verantwoorde kunstwerken maken. “Als iedereen een eigen tuin had om te bewerken, dan zou onze relatie met de natuur veel meer in balans zijn”, staat op de website van Mosstika te lezen.

Hoe u zelf een moskunstwerk maakt, vindt u hier. (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content