Goed nieuws: meer oud en dood hout in Vlaamse bossen

© Science Photo Library

Er zijn nu meer oude bomen en dood hout in de Vlaamse bossen dan vroeger.

Vlaanderen is geen bosrijke regio. Als gevolg van het intensief gebruik van de schaarse bossen waren monumentale bomen en dood hout tot ver in de vorige eeuw nauwelijks aanwezig. Dat beperkt de biodiversiteit in onze bossen.

Kris Vandekerkhove en zijn collega’s van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek hebben in het vakblad Silva Fennica goed nieuws gebracht: er zijn tegenwoordig meer oude bomen en dood hout in Vlaanderen dan de laatste vijfhonderd tot duizend jaar ooit het geval is geweest. En dat niet alleen in parken en lanen, maar ook in echte bossen. Het op natuurlijke elementen gerichte bosbeheer begint vruchten af te werpen. Toch ligt de hoeveelheid oud en dood hout nog altijd lager dan in natuurlijke bossen.

De planten en diertjes die op of in oude bomen en dood hout leven, laten niet op zich wachten. Er is een stijging van het aantal gespecialiseerde schimmels en kevers, hoewel de echt zeldzame soorten, die zich dikwijls moeizaam verspreiden, wat op zich laten wachten. De aanwezigheid in een omgeving van kleine relicten van oude bomen in beheerde bossen kan een groot verschil maken. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content