Frans minister waarschuwt voor massale klimaatmigratie

Ségolène Royal © Belga Image

De Franse minister van Leefmilieu Ségolène Royal waarschuwt voor massale migratiegolven met honderden miljoenen mensen als de klimaatverandering niet wordt aangepakt. Ze deed de uitspraken op de VN-Milieuconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

“De gevolgen van de klimaatveranderingen leiden tot conflict, en als we de oorlogen en conflicten analyseren van de voorbije jaren, zien we dat sommige gelinkt zijn met de klimaatverandering, via droogte en voedselschaarste”, zei ze.

“Die problemen leiden tot massale migratie, ook binnen ontwikkelingslanden. Als we niet ingrijpen, zullen er honderden miljoenen klimaatmigranten zijn tegen het einde van deze eeuw.”

Britse inlichtingendiensten

Royal is niet de eerste die waarschuwt voor toenemende klimaatmigratie. Eind vorig jaar waarschuwde een Brits defensierapport dat de woestijnvorming alleen al 135 miljoen vluchtelingen onze richting uit zou sturen. Natuurrampen kunnen dat cijfer doen stijgen tot 200 miljoen vluchtelingen.

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs deed de Britse prins Charles een gelijkaardige oproep. Hij wees toen op de rol van het klimaat in het ontstaan van de Syrische burgeroorlog. Die deed op 24 maanden tijd 4 miljoen mensen het land ontvluchten en nog eens 7,6 miljoen mensen in Syrië zelf een ander onderkomen zoeken, samen goed voor bijna de helft van de Syrische bevolking. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content