Extra bewijs aangeleverd voor eerste wolf in Vlaams-Brabant

.

De eerste wolf in Vlaams-Brabant heeft in de gemeente Tielt-Winge eind vorig jaar een ree doodgebeten. Dat heeft nader DNA-onderzoek aangetoond, zo meldt de vzw Welkom Wolf.

Op 19 december 2021 werd de organisatie opgeroepen bij een dode ree. Het dier vertoonde een halsbeet, die mogelijk van een wolf afkomstig zou kunnen zijn. Een staal van de beet werd afgenomen met een oorstokje, en naar het genetisch labo van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek gestuurd. Daar is vastgesteld dat het wel degelijk om de beet van een wolf ging.

De kwaliteit van het staal was onvoldoende goed om een volledige genotypering te analyseren. Het gedeeltelijke genotype wijkt echter sterk af van eerdere bekende wolven in ons land, waardoor dit zo goed als zeker een ander dier is.

Op 30 december 2021 filmde een voorbijganger in Heverlee, nabij Leuven, de doortocht van een wolf. Welkom Wolf vermoedt dat dit dezelfde wolf is als degene die in Tielt-Winge de ree doodbeet, maar sluitend bewijs is er niet.

Zwervende welpen

Uit ander DNA-onderzoek is gebleken dat de twee overlevende welpen van August en Noëlla uit 2020 aan het zwerven zijn geslagen. Eén trok via Aken en de Hoge Venen naar de Duitse Eifel, de andere blijkt een van de wolven te zijn die de voorbije maanden opdook rondom de Antwerpse haven en Kalmthout.

In samenwerking met Nederlandse collega’s heeft Welkom Wolf vastgesteld dat de wolf die op 17 januari van dit jaar op de A67 nabij Eindhoven doodgereden is, een Limburgse welp was. In de nacht van 15 op 16 februari is op de A2 bij Weert (Nederland) eveneens een dode wolf gevonden. Het is nog niet duidelijk of die ook uit de roedel van August en Noëlla afkomstig is.

Verder is nog uit onderzoek gebleken dat de ‘wolf van het Albertkanaal’, het dier dat verdronk in Kuringen in Limburg op 2 januari, van Alpiene herkomst was, dus vanuit de Frans-Italiaanse regio. Op nieuwjaarsdag kon het meldpunt van Welkom Wolf deze wolf volgen van Landen via Sint-Truiden tot het Albertkanaal in Kuringen. Dit dier was dus de tweede wolf die in Vlaams-Brabant gepasseerd is sinds eeuwen.

Partner Content