EU daagt België voor Hof van Justitie omwille van slechte luchtkwaliteit
De Europese Commissie verwijst België naar het Europese Hof van Justitie omwille van de hoge fijnstofconcentraties.
De Europese Commissie daagt België voor het Hof van Justitie van de Europese Unie omdat het er onvoldoende in slaagt de concentraties van fijnstof in de lucht te verminderen. Dat heeft de Commissie bekendgemaakt. Fijnstof kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
De Europese Commissie erkent dat België al inspanningen gedaan heeft om de fijn stofconcentraties te verminderen, maar drie zones en agglomeraties (Brussel, het Gentse havengebied en Roeselaarse havengebied) halen de doelstellingen nog altijd niet.
Vroegtijdige sterfte
‘Er zijn weliswaar maatregelen vastgesteld’, stelt de Commissie, ‘maar die zijn tot nog toe niet voldoende geweest om het probleem op te lossen, en de termijn voor naleving is al lang verstreken. Dus stapt de Commissie nu naar het Hof van Justitie van de EU.’
Slechte luchtkwaliteit eist elk jaar meer slachtoffers dan verkeersongevallen. Het fijnstof, dat vooral uitgestoten wordt door activiteiten als vervoer, industrie en verwarming van woningen, veroorzaakt ademhalingsproblemen, longkanker en vroegtijdige sterfte.
Bulgarije
Samen met België wordt ook Bulgarije voor het EU-Hof gedaagd. Zij zijn de eerste landen die voor de rechter worden gebracht van de in totaal zestien inbreukprocedures die de Europese Commissie heeft lopen in verband met slechte luchtkwaliteit. Zweden kreeg donderdag een laatste waarschuwing.
Schauvlieghe: ‘Vorig jaar niet overschreden’
‘De Europese norm voor fijnstof werd vorig jaar niet overschreden in Vlaanderen. Dat bewijst dat we met het Vlaams luchtkwaliteitsplan op de goede weg zijn. Zo reageert de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op de verwijzing van België naar het Hof van Justitie van de Europese Unie omwille van de hoge fijnstofconcentraties.
Volgens hem baseert de Europese Commissie zich op de gegevens van 2013 voor de verwijzing naar het EU-Hof.
De Europese fijnstofnorm werd in 2005 ingesteld. De norm bepaalt dat in een meetstation maximaal 35 dagen per jaar de daggrens van 50 microgram per kubieke meter fijnstof mag worden overschreden. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier