El Niño dooft uit, maar daar is La Niña al

Overstromingen in Australië in 2010 als gevolg van La Niña. © Reuters

De kans dat het weerfenomeen La Niña zich dit jaar doorzet lijkt steeds groter. De Amerikaanse meteorologische dienst NOAA spreekt van een kans van 75 procent.

La Niña (het meisje) is een weerfenomeen dat vaak volgt op de veel bekendere El Niño (het jongetje). Het voorbije seizoen kende een van de krachtigste El Niño’s in jaren. Naar schatting zestig miljoen mensen, vooral in Afrika, Azië, Centraal en Zuid Amerika, en de Pacific kregen te maken met de gevolgen ervan: droogte, overstromingen en andere extreme weergebeurtenissen.

La Niña is op zichzelf minder vernietigend, maar kan wel de schade nog erger maken. Het fenomeen ontstaat als het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust plaats maakt voor een koude stroom, waardoor er meer neerslag valt in Azië en Amerika. Vaak te veel: La Niña kan leiden tot hevige regenval, overstromingen en modderstromen. Dat was onder meer het geval in het seizoen 2010 – 2011 in Australië, Europa en Brazilië.

Het Australische Bureau of Meteorology liet eerder al weten dat El Niño op zijn einde loopt: de watertemperaturen in de Grote Oceaan blijven dalen en ook de atmosferische indicatoren zoals wind en wolkenpatronen keren terug naar normale niveaus. Maar de Australische deskundigen waren er nog niet uit wat betreft de opkomst van La Niña.

Koudere winters

Enkele dagen later toonden de Japanse en Amerikaanse weerdiensten zich een stuk zekerder. Het Japanse Meteorologisch Agentschap sprak van “een grote kans”. En ook de Amerikaanse dienst NOAA laat weten dat het de kans op La Niña nu op 75 procent schat.

“Er is wel nog onzekerheid over de timing en de intensiteit van een potentiële La Niña”, stelt de NOAA. “De meeste voorspellingen gaan uit van de start in de zomer van het noordelijke halfrond, met een kans van 75 procent dat La Niña zich manifesteert in de herfst en winter van 2016-17.”

Als die vrees werkelijkheid wordt, en La Niña net als El Niño dit jaar uitzonderlijk krachtig wordt, kan dat grote gevolgen hebben over de hele wereld. La Niña kan onder meer leiden tot koudere winters, enorme stormen en vooral zware neerslag.

In Azië, dat heel wat overstromingsgevoelige landen telt, kan dat extra schade betekenen voor de landbouw die al erg te lijden had onder El Niño. La Niña veroorzaakte in 2010 ook in Australië enorme overstromingen, die meer dan tienduizend mensen uit hun huizen verdreven. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content