Eenzame George sterft als laatste van zijn soort

© Reuters

Op de Galapagos eilanden is Eenzame George gestorven. De reuzenschildpad was de laatste in zijn soort. Hij stierf relatief jong op 100-jarige leeftijd.

Eenzame George, de laatste van een soort reuzenschildpadden die leefden op de Galapagos-eilanden, is gestorven. Dat maakte de directie van het nationaal park bekend. George gold als een icoon voor de biodiversiteit.

Jong

“Eenzame George” werd dood aangetroffen in zijn koraal, door de man die hem al veertig jaar verzorgt: Fausto Llerena. De reuzenschildpad is naar schatting honderd jaar oud geworden. Dat is relatief jong, want deze dieren kunnen tot tweehonderd jaar worden.

Onderzoek

De directie van het nationaal park gaat een post mortem onderzoek uitvoeren naar de precieze oorzaak van zijn dood.

George was één van de meest zeldzame dieren ter wereld. Er zijn duizenden reuzenschildpadden op de Galapagos, maar van zijn soort – Chelonoidis nigra abingdoni of ook wel Pinta eiland-schildpad genoemd – blijven er geen meer over. Zijn soort werd in 1972 ontdekt door een Hongaarse wetenschapper.

Nageslacht

De voorbije jaren werd nog geprobeerd om voor een nageslacht te zorgen, maar dat mislukte. George leefde meer dan vijftien jaar samen met een wijfje van het naburige eiland Isabela, maar de eieren raakten niet bevrucht.

George zal nu waarschijnlijk gebalsemd worden, zodat ook toekomstige generaties hem nog kunnen aanschouwen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content