Duurzame herfst

Wie duurzamer wil gaan leven, heeft dit najaar keuze uit een hele reeks acties die daarbij kunnen helpen. Een greep uit het aanbod.

– Sinds kort kun je op de site Treemagotchi een virtuele boom planten die gaat bloeien als je online milieuvriendelijke acties onderneemt, zoals het opzeggen van je papieren telefoongids of het downloaden van een seizoensgroentekalender. In groep actie ondernemen – er zijn intussen al 360 deelnemers – vergroot het resultaat, is de idee erachter. Op de site vindt de bezoeker ook het laatste econieuws.

– Van november tot mei loopt het Brusselse Tour & Taxis-gebouw de prestigieuze expo Aan tafel, die zich onder andere buigt over de vraag hoe onze planeet 7 miljard mensen kan voeden. Uiteraard neemt duurzaamheid daarbij een centrale plaats in.

– Van 6 tot 13 november is het in Vlaanderen en Nederland No Impact Week. Wie zich aanmeldt op de site, krijgt een hele week lang elke dag tips om zijn leven gradueel te verduurzamen, in navolging van de New Yorkse No Impact Man.

– Wellicht de meest duurzame stad in Vlaanderen is Gent. Maar ook die andere studentenstad doet haar duit in het zakje: van 7 tot 13 november is er de Leuvense Klimaatweek, met een expo, lezingen, workshops, debatten en zelfs comedy.

– Nog tot 15 november kunnen Belgische gemeenten zich inschrijven voor het Hernieuwbare Energie Kampioenschap. Inwoners kunnen hun gemeente steunen om Energiekampioen te worden, maar ook aanmanen om deel te nemen: als 1 procent van de inwoners zijn stem uitbrengt, wordt de gemeente vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen.

– Wie weinig tijd heeft, kan toch het klimaatakkoord van 11.11.11 en de Bond Beter Leefmilieu ondertekenen. Om druk uit te oefenen op de VN-klimaatconferentie, van 28 november tot 9 december in Durban. Op de site zie je ook in een oogopslag dat de opwarming van de aarde niet voor geweldig veel gezelligheid gaat zorgen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content