De zomer is voorbij: het wordt koud en nat

Regenboog © IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

We krijgen een hele week herfstweer. Het wordt koud met temperaturen onder het jaargemiddelde.

De zomer is voorbij. We krijgen een hele week herfstweer. Het wordt nat en koud met zeker in het eerste deel van de week temperaturen die niet boven de 15 graden uitstijgen. Dat is veel te koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het nu nog 19 graden. Na een ronduit schitterende zomer met in september nog temperaturen tot 30 graden, maakt het kwik nu een plotse duik tot de helft van wat het was. Toch is dit voor de rest een perfect normale herfstweek.

Het is maandagmiddag wisselend bewolkt met enkele buien. Vooral dicht bij de kust is er ook kans op onweer. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige westenwind. De maxima reiken tot 10 graden in de Ardennen en ongeveer 16 graden elders.

Maandagavond en -nacht komen vooral over het noorden en westen nog enkele buien voor, aan zee mogelijk met onweer. Verder landinwaarts wordt het droog met breder wordende opklaringen. Het kwik daalt tot 4 graden in Hoog België en 6 tot 9 graden elders.

Dinsdag is er eerst af en toe zon maar ook hier en daar een bui. Later neemt de bewolking toe, in de namiddag gevolgd door regen vanuit het zuidwesten. Er staat een matige, aan de kust een krachtige zuidwestenwind, bij maxima van 9 graden in de Ardennen en 12 tot hooguit 15 graden in de andere regio’s.

Van woensdag tot en met zondag wordt koel en wisselvallig weer in het vooruitzicht gesteld, met soms regen of enkele buien. De middagtemperatuur schommelt rond 15 graden. Aan het eind van de week neemt de neerslagkans af en het weekend verloopt waarschijnlijk droog met af en toe zon. Het wordt dan ook zachter bij zowat 18 graden als middagtemperatuur. In de nacht en ochtend kan mist voorkomen.

Partner Content