De oceanen waren nog nooit zo ziek
De stijgende temperatuur van het oceaanwater is ‘de grootste verborgen uitdaging van onze generatie’. Dat zegt een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Door de opwarming van de aarde is het oceaanleven, gaande van plankton tot walvissen tot zelfs de diepzee, ernstig verstoord, zo blijkt uit een internationale studie. ‘De opwarming van de oceanen wordt mogelijk de grootste verborgen uitdaging van onze generatie’, aldus het 460 pagina’s tellende rapport ‘Explaining Ocean Warming’ van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). ‘De impact is nu al te voelen’, concluderen de 80 wetenschappers uit 12 landen.
Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw hebben de oceanen meer dan 90 procent van de extra hitte door de klimaatverandering geabsorbeerd. Als diezelfde hoeveelheid hitte, die nu opgeslagen zit in de bovenste twee kilometer van de oceaan, in de atmosfeer was terecht gekomen, zou het aardoppervlak de afgelopen eeuw met een vernietigende 36°C in plaats van 1°C zijn opgewarmd.
Als diezelfde hoeveelheid hitte, die nu opgeslagen zit in de bovenste twee kilometer van de oceaan, in de atmosfeer was terecht gekomen, zou het aardoppervlak de afgelopen eeuw met een vernietigende 36°C in plaats van 1°C zijn opgewarmd.
De opwarming van het zeewater heeft echter ook zware gevolgen. Het drijft zeeleven zoals plankton, kwallen, vissen en schildpadden richting de polen. ‘De snelheid van de veranderingen in de oceaan, zoals de verschuiving naar de polen, gebeurt tussen de 1,5 en 5 keer sneller dan op het land. Zulke verschuivingen zijn mogelijk onomkeerbaar’, aldus het rapport dat bovendien waarschuwt dat er door het warme water op een bepaald moment miljarden ton bevroren methaan, een krachtig broeikasgas, uit de zeebodem kan vrijkomen.
Gevolgen voor de mens
Andere gevolgen van de klimaatverandering zijn een stijging van het aantal ziektekiemen die makkelijker gedijen in warm water en een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid, de verzuring van de oceaan, een ongezien snelle verbleking van de koraalriffen en het verdwijnen van het zeeijs op de noordpool in de zomers de komende 5 tot 15 jaar.
Daarnaast wordt ook de mens bedreigd door meer en zwaardere orkanen vanwege de extra energie in de oceaan en de atmosfeer. En met meer dan 550 vissoorten die nu al als bedreigd worden beschouwd, zal de opwarming van de oceaan de ondergang van bepaalde soorten alleen maar versnellen. Dat zal leiden tot winnaars en verliezers bij de 4,3 miljard mensen in de wereld die erg afhankelijk zijn van de visvangst.
Het rapport raadt aan om het aantal beschermde gebieden in de oceaan te vergroten en, vooral, de uitstoot van broeikasgassen te beperken. China en de verenigde Staten, de twee landen die de grootste uitstoot hebben, lieten afgelopen weekend weten dat ze het klimaatakkoord van Parijs hebben geratificeerd. Niettemin wordt dit jaar wellicht het warmste jaar sinds de metingen in de 19e eeuw begonnen.
(TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier