CO2 houdt wolken weg

© Reuters

Als er meer CO2 in de atmosfeer komt, ontstaan er minder wolken. Dat hebben Nederlandse en Duitse onderzoekers vastgesteld.

De wetenschappers hebben gemerkt dat planten minder water verdampen als er meer CO2 in de atmosfeer zit. Het vocht dat bij die verdamping vrijkomt, speelt een belangrijke rol bij de vorming van wolken.

Dat de verdamping door planten lager uitvalt dan verwacht, heeft te maken met de huidmondjes of stomata, de minuscule poriën die op het oppervlak van bladeren te vinden zijn. Bij een hogere CO2-concentratie in de lucht sluiten die huidmondjes zich. Daardoor kan het water in de bladeren niet verdampen.

Miljarden huidmondjes “In een bosgebied met de miljarden en miljarden zich sluitende huidmondjes blijft het vochtgehalte zo laag dat de overdag opstijgende lucht minder wolken zal vormen”, zeggen de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Duitse Max Planck-instituten voor Chemie en voor Meteorologie.

Minder wolken, dat betekent meer zonlicht dat de aardbodem bereikt, waardoor de aarde nog meer opwarmt. “Doordat warmere lucht nabij het aardoppervlak ook meer atmosferische turbulentie veroorzaakt wordt er per saldo meer warmte, maar minder vocht getransporteerd. De aarde en de atmosfeer warmen dus op door hun reactie op de hogere CO2-niveaus.”

Voor hun onderzoek, dat deze week verschenen is in Nature Geoscience, maakten de wetenschappers gebruik van een nieuw computermodel (Class) dat in Wageningen is ontwikkeld. Met dat model kunnen de gevolgen van een CO2-toename berekend worden voor bodem, waterkringloop, atmosfeer en plantengroei.

Het team wil zijn bevindingen nu ook in het Amazonegebied testen. (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content