Brussel ambieert titel Groene Hoofdstad van Europa

In 2014 wil Brussel Groene Hoofdstad van Europa worden. In de loop van september zet een hele reeks initiatieven de groene revolutie van de stad tijdens de laatste jaren in de kijker.

In 2014 wil Brussel Groene Hoofdstad van Europa worden. In de loop van september zet een hele reeks initiatieven de groene revolutie van de stad tijdens de laatste jaren in de kijker.

Van 7 september tot 30 oktober loopt in het park aan de voet van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal de tentoonstelling ‘Brussel, duurzame stad’. De gratis expo, in een 25 meter hoge toren met vier verdiepingen, zoomt in op wat het hoofdstedelijk gewest de laatste jaren zoal heeft verwezenlijkt op het gebied van milieu. En dat is niet min. Zo is het energieverbruik per inwoner sinds 2004 met 16 procent gedaald, vermindert het aantal auto’s en is het gebruik van het openbaar vervoer met 80 procent gestegen, boomt het aantal passief- en lage-energiegebouwen, en kent de stad een vijftiental duurzame wijken.

Groene Wandeling

Intussen wordt naarstig gewerkt aan de Groene Wandeling, een project dat parken en natuurzones verbindt tot een groene ruggengraat door het gewest, en ondertekende Brussel het Pact van de Burgemeesters, waarin 1600 steden zich ertoe verbinden de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen tegen 2025. Inspanningen die lonen: op de European Green City Index van The Economist Intelligence Unit bekleedt Brussel nu de negende plaats, net na Berlijn, maar voor Parijs en Londen.

Mobiele tentoonstelling

Van 7 tot 13 september houdt ook de mobiele tentoonstelling ‘Train of Ideas’ uit Hamburg halt in Brussel. Met een overzicht van meer dan honderd inspirerende projecten wil de huidige Groene Hoofdstad van Europa tonen wat ze zelf zoal verwezenlijkt heeft op het vlak van leefbaarheid en duurzame ontwikkeling, en hoe andere Europese steden de zaken aanpakken. De expo is van 10 tot 19 uur gratis te bezoeken op de Keizerinlaan, op wandelafstand van de kathedraal. Na Hamburg wordt volgend jaar Vitoria-Gasteiz in Spanje Groene Hoofdstad van Europa, en in 2013 is het de beurt aan het Franse Nantes Voor 2014 heeft Brussel zich kandidaat gesteld.

Autoloze zondag

Autoloze zondag op 18 september viert zijn tiende verjaardag onder andere met ‘Landelijk Brussel’: het drukke Paleizenplein wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een groot gazon voor een picknick, een markt van ambachtelijke en duurzame producten, en andere milieuvriendelijke activiteiten.

Tuinen in Feesttooi

De groene nazomer wordt afgesloten op 25 september met de vierde editie van ‘Tuinen in Feesttooi’. Het grote publiek krijgt dan de kans om veertig privé- en semiprivétuinen in de stad te bezoeken.

Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content