Bosbranden woeden op ‘bom van broeikasgassen’ in Siberië

De rode vlekken zijn bosbranden © Beeld NASA van 28 april
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het is een vaak voorkomend fenomeen: de zomerse bosbranden in Siberië. Ook nu zijn ze er massaal, zij het wel extreem vroeg. Normaal is de toendra, die vol schadelijke broeikasgassen zit, in april nog bevroren.

De voorbije weken heeft de Russische overheid al meer dan 3.000 bosbranden geregistreerd tussen het Baikalmeer en de oostelijke provincie Amoer, die grenst aan China. Onder andere in de Amoer is de noodtoestand afgekondigd.

Uitzonderlijk vroeg

Dat er bosbranden woeden in Siberië, is niet uitzonderlijk, wel dat ze zo vroeg op het jaar voorkomen. Het is een gevolg van de combinatie van uitzonderlijk zachte temperaturen en droogte. De regio ervaart momenteel temperaturen die er normaal pas in juni voorkomen.

Verontrustend is dat het gebied ‘een bom van broeikasgassen is’, zegt klimaatspecialiste Jill Peeters. De bosbranden zijn een trigger voor de zeer schadelijke methaangassen in de grond.

‘De toendrabodem bestaat vooral uit gras en mos die tijdens de winter worden begraven onder een laagje ijs. Dat zorgt ervoor dat de CO2 niet vrijkomt, maar mee wordt begraven, rot in de koude grond en methaan vormt. Wanneer het ijs smelt, komen die methaangassen, die vele malen schadelijker zijn dan CO2, vrij.’

‘Normaal gebeurt dat pas in de zomermaanden, nu dus al in april. Ook Siberië heeft geen strenge winter gehad en dat wreekt zich nu.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content