België zakt naar dertiende plaats in klimaatranking

© Belga

België moet dit jaar vijf plaatsen prijs geven in de Climate Change Performance Index (CCPI), de internationale index die de broeikasgasuitstoot van 58 landen rangschikt.

België moet dit jaar vijf plaatsen prijs geven in de Climate Change Performance Index (CCPI), de internationale index die de broeikasgasuitstoot van 58 landen rangschikt. Ons land zakt van de 8ste naar de 13de plaats in de ranking, zo melden de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, Natuurpunt en WWF. De belangrijkste reden is volgens de milieuorganisaties dat de broeikasgasuitstoot in ons land niet genoeg daalt en de federale en gewestelijke regeringen ter plaatse trappelen met hun klimaatbeleid.

De Index van Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe beoordeelt de klimaatinspanningen van 58 landen met de hoogste broeikasgasuitstoot ter wereld. Denemarken, Zweden en Portugal scoren het best. Toch is hun beleid onvoldoende ambitieus om de gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. In Europa scoren Nederland en Polen opvallend slecht. België neemt een tussenpositie in, maar verliest terrein.

België neemt tussenpositie in

We scoren goed op het vlak van onze klimaatdiplomatie, de uitbouw van hernieuwbare energie en de evoluties in de broeikasgasuitstoot van gebouwen. Maar we scoren slecht door het hoge energieverbruik per persoon, de stijgende broeikasgasuitstoot van de luchtvaart en het zwakke klimaatbeleid op federaal en gewestelijk niveau.

“De regering Di Rupo snoeide drastisch in de steun via premies en interestaftrek voor energiebesparing. De gewesten krijgen de vervuiling van de sector transport niet onder controle. Dat verklaart waarom België slechts de 46ste plaats krijgt op het onderdeel intern klimaatbeleid. Scoorden we daar beter, dan kwam de top 10 in de algemene ranking binnen bereik”, zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu die momenteel de VN-klimaatconferentie in Doha (Qatar) bijwoont. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content