België is ‘Fossiel van de dag’: ‘Een failed state als het gaat over klimaatactie’

Fossil of the Day Award © .

Op de eerste dag van de klimaattop in Parijs heeft België de “prijs” ‘Fossiel van de dag’ in de wacht gesleept.

België is op de eerste dag van de klimaattop in Parijs uitgeroepen tot fossiel van de dag. Het gaat om een ‘prijs’ van Climate Action Network (CAN) die elke dag wordt uitgereikt aan een land dat de onderhandelingen in de weg staat.

Ons land had de twijfelachtige eer de eerste award van de klimaattop in Parijs te mogen ontvangen. ‘De onderscheiding gaat naar België omdat het in het verleden leeft, stelt de organisatie. ‘België is het perfecte voorbeeld van wat een rijk geïndustrialiseerd land niet moet doen tijdens klimaatonderhandelingen. Het is een ‘failed state’ als het gaat over klimaatactie. Terwijl de rest van de wereld zich voorbereidde op de onderhandelingen hebben de verschillende Belgische regeringen na meer dan zes jaar nog steeds niet beslist hoe de klimaatinspanningen intern zullen worden verdeeld.’

De Fossil of the Day Awards werden voor het eerst dagelijks uitgereikt tijdens de klimaatconferentie in Bonn, in 1999. Aan het einde van de onderhandelingen wordt de eindoverwinning toegekend aan het land dat de meeste dagprijzen heeft gewonnen. Tijdens de klimaattop in New Delhi ging het bijvoorbeeld haasje-over tussen Saoedie-Arabië en de Verenigde Staten, dat uiteindelijk de hoofdprijs wegkaapte. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content