Australische bosbranden versmelten mogelijk tot ‘megabrand’

© AFP

Drie grote bosbranden die momenteel ten westen van de stad Sydney woeden, dreigen volgens de Australische overheid samen te komen en een ‘megabrand’ te vormen.

Meer dan 1.500 brandweermannen proberen het vuur momenteel onder controle te krijgen. Daarvoor worden ook 69 blusvliegtuigen ingezet. De bluswerken worden bemoeilijkt door de droogte, de hitte en de hevige wind. Bovendien worden er dinsdag en woensdag nog hogere temperaturen verwacht.

Ook verschillende toeristische centra worden bedreigd. De brand in de Blue Mountains nadert immers toeristische trekpleisters als Leura en Katoomba. De mogelijkheid bestaat nu dat die plaatsen ontruimd moeten worden.

Meer dan 200 huizen vernield

Er werden in het zuidoosten van Australië al meer dan 200 huizen vernield sinds de uitbraak van de bosbranden vorige week. Er viel ook één dode. De verschillende branden, zowat 65 in totaal, hebben samen al meer dan 100.000 hectaren land verwoest. Het gaat om de ergste branden in 40 jaar in de regio. De voorbije maand september was de heetste in de geschiedenis.

Bosbranden komen in Australië regelmatig voor van december tot februari, de zomermaanden in Australië. In februari 2009 veroorzaakten de ‘Black Saturday bushfires’ na een aanhoudende hittegolf in de staat Victoria de ergste natuurramp in Australië. 173 mensen stierven en duizenden huizen werden vernield. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content