Australië wil karpers massaal besmetten met herpes

© Reuters

Het lijkt misschien ver gezocht, maar ‘Carpageddon’ maakt sinds 1 mei officieel deel uit van het beleid in Australië.

De Australische overheid wil zo’n 10 miljoen euro uittrekken voor een nationaal bestrijdingsplan voor karpers. Dat plan bestaat uit het gecontroleerd uitzetten van een specifiek voor de vissen gevaarlijk herpesvirus in het Murray-Darlingbekken in 2018.

Wetenschappers hebben het virus de voorbije zeven jaar getest bij inheemse vissoorten en andere dieren langs de rivier en zijn tot de conclusie gekomen dat het veilig is om het virus in het ecosysteem los te laten zonder dat daarbij schade wordt toegebracht aan andere soorten.

Het herpesvirus tast het vel en de nieren aan van de karper en heeft binnen de 24 uur nadat de eerste effecten van het virus merkbaar worden, de dood tot gevolg.

‘Kweken als konijnen’

Volgens de Australische minister voor Industrie, Innovatie en Wetenschap, Christopher Pyne, is de karper een vervelende pest in de Australische waterwegen en neemt ze 80 procent van het visbestand in in het Murray-Darlingbekken in. ‘Iedereen die van de Murray houdt, weet welke schade de karper de voorbije jaren veroorzaakt heeft aan de rivier en de omgeving’, aldus de minister.

De karper werd in 1859 in Australië geïntroduceerd, maar groeide uit tot een groot probleem in de jaren 60. Toen kwam een karpersoort die was aangepast voor de kweek, per ongeluk in de natuur terecht. Vrouwelijke karpers produceren tot een miljoen eitjes per jaar, of zoals de wetenschappers het formuleren: ‘Ze kweken als konijnen’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content