Apen kunnen redeneren als wij

© Reuters

Sommige apensoorten beschikken net als wij over de gave van de analogie om situaties te beoordelen.

Jammer voor de meerderheid van de mensen die onze soort graag als superieur ten opzichte van de rest beschouwt, maar er is weer evidentie opgedoken om de stelling te ontkrachten dat wij zo speciaal zijn. Wij zijn niet meer dan een lichtjes in de richting van wat meer hersenvermogen geëvolueerde aap.

Want wat staat er te lezen in het vakblad Psychological Science? Dat apen, en meer specifiek bavianen, in staat zijn om te redeneren via analogieën. Of, voor de mensen die niet zouden beseffen wat dat is, informatie uit de ene context te gebruiken om beter te begrijpen wat er in een andere context gebeurt.

De bavianen moesten op een computerscherm een taak uitvoeren die te vergelijken is met wat kinderen in de lagere school tijdens studie-oriëntatieproeven moeten doen: verbanden tussen symbolencombinaties leggen. In tegenstelling tot de kinderen kregen de bavianen wel een beloning als ze het goed deden – je moet een analogie natuurlijk ook niet te ver willen drijven.

Van de 29 geteste dieren bleken er zes na een, weliswaar intensieve, training in staat de opdracht tot een goed einde te brengen. Het resultaat is verrassend, omdat wetenschappers er tot dusver vanuit gingen dat redeneren met analogieën alleen mogelijk is mits het beschikken over een gesofisticeerd taalgebruik. Dat blijkt dus niet noodzakelijk het geval te zijn. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content