Acht op tien ‘groene’ biomassacentrales zijn vervuilend

Ruim acht op tien van de installaties die groene stroom opwekken door biomassa te verbranden, zijn niet in orde met de regels, zo meldt de Milieu Inspectie.

Ruim acht op tien van de installaties die groene stroom opwekken door biomassa te verbranden, zijn niet in orde met de regels. Dat blijkt uit het jongste jaarrapport van de Milieu Inspectie (MI), waarover De Morgen bericht.

Maar liefst 76 van de 93 biomassa-afvalverbrandingsinstallaties die in de periode 2006-2010 werden gecontroleerd, voldeden niet aan de milieunormen. In de installaties, waar vooral houtafval verwerkt wordt, mag enkel onbehandeld en niet verontreinigd afval verbrand worden. Ook mag er slechts een beperkte hoeveelheid gifstoffen vrijkomen bij de verbranding. Volgens de MI blijken beide een “zorgwekkend” pijnpunt.

Gezondheidsimpact

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) vroeg minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) of er onderzoek gebeurt naar de gezondheidsimpact op omwonenden.

“Ik kan niet zeggen hoe men daar concreet mee omgaat”, antwoordde de minister. Volgens haar kabinet zijn aanmaningen en het stilleggen van de installaties aan de orde bij een te hoge uitstoot, en zijn er procedures bij de inspectie Volksgezondheid om de impact te meten.

De eerste cijfers voor 2010-2011 zouden wel op een verbetering wijzen. De minister belooft voorts een werkgroep om de milieu-impact in te perken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content